Fakturabedrägerier har förekommit länge men de senaste åren har det setts en tendens till att det blir fler skojarföretag och mer aggressiva metoder. Är du drabbad? Det finns sätt att ta sig ur betalningskravet.

Fakturabedrägerier, eller bluffakturor som det kallas i dagligt tal, är ett samlat begrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du vare sig har beställt eller fått levererad. Det kan handla om försäljare som varit i kontakt med dig och som av någon anledning anser att du beställt en specifik vara eller tjänst medan du är av en motsatt uppfattning. Inte nog med att du kan riskera en betalningsanmärkning, det tar också både tid och energi att försöka ta sig ur den osanna affärshändelsen. Har du fått en faktura på något som du anser att du inte beställt – bestrid den! Gör så här:

  • Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriv dit ”Bestrider betalningsansvar-ej beställt”. Du ska bestrida på ett sätt som visar både datum och tid för ditt agerande, till exempel via e-post, fax eller rekommenderat brev. Sedan returnerar du fakturan till avsändaren och sparar en kopia på det du skickat.
  • Gör en polisanmälan eftersom falska fakturor är försök till bedrägeri.
  • Om du får en påminnelse eller ett inkassobrev så bestrider du även dessa på samma sätt som originalfakturan. Motivera varför du bestrider och skicka med en kopia på det tidigare bestridandet.
  • Om betalningskrav ändå skulle lämnas in till Kronofogden så får du ett brev från denna. Detta brev ska du också bestrida omgående så att inte fordran fastställs som en skuld. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.
  • Efter att du bestridit till Kronofogden så kan företaget som skickat fakturan ändå välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal.

Det är trots allt få av dessa företag som tar ärendet så långt att det går till ett betalningsföreläggande. Oseriösa företagare brukar inte vilja ha en rättslig prövning av dessa ärenden.

Du kan läsa mer om bluffakturor på Kronofogdens webbplats. Där hittar du även länkar till andra bra sidor, bland annat till Svensk Handel som har en uppdaterad lista på oseriösa företagare (bra att kika på innan man går in i ett avtal med någon man inte känner till). Och glöm inte – stå på dig – det är enda sättet att bli av med dessa parasiter.