Information från Regeringskansliet gällande Omställningsstöd

Regeringen har infört ett omställningsstöd för företag som fått minskad omsättning till följd av pandemin. Stödet kan användas av fysiska och juridiska personer som bedriver näringsverksamhet i Sverige och är registrerade för F-skatt*. Skatteverket är den myndighet som beslutar om omställningsstöd och stödet betalas ut genom en kreditering av skattekontot. Ett företag blir återbetalningsskyldigt om stödet har betalats ut felaktigt eller med ett för högt belopp. Skatteverket har fått omfattande möjligheter att utreda och kontrollera företagen som tar del av stödet, till exempel genom kontrollbesök och revision. Dessutom har särskilda straffbestämmelser införts.

Omställningsstödet har förlängts och omfattar olika perioder. Stödet räknas som ett statsstöd enligt EU:s statsstödsregler. Därför har regeringen behövt ansöka om och få stödet godkänt hos EU-kommissionen innan det kan börja betalas ut. På den här sidan beskrivs vilka krav som ställs för olika perioder och var i processen som stöden befinner sig.

Lag om omställningsstöd

* Kravet på F-skatt gäller inte privatbostadsföretag och sådana stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet.

Perioden mars-april

Stödet kunde ges till företag som har haft minst 30 procent lägre omsättning i mars-april 2020 jämfört med mars-april 2019. Ersättning gavs med maximalt 75 procent av de fasta kostnaderna. Stödet för mars-april gavs med maximalt 150 miljoner kronor per företag. Ansökan är nu stängd.

Stödet är godkänt av EU-kommissionen enligt bestämmelsen om stöd för exceptionella händelser i EUF-fördraget.

Förordningsmotiv för förordning om omställningsstöd

Perioden maj

Stödet kan ges till företag som har haft minst 40 procent lägre omsättning i maj 2020 jämfört med maj 2019. Ersättning ges med maximalt 75 procent av de fasta kostnaderna. Stödet för maj ges med maximalt 75 miljoner kronor per företag. Ansökan är öppen mellan den 19 oktober och 30 november 2020.

Stödet är godkänt av EU-kommissionen enligt bestämmelsen om stöd för exceptionella händelser i EUF-fördraget

Förordning om omställningsstöd för maj–juli 2020

Perioden juni-juli

Det stöd som just nu gäller för juni-juli kan ges till företag som har haft minst 50 procent lägre omsättning i juni och juli 2020 jämfört med juni och juli 2019. Ersättning ges med maximalt 75 procent av de fasta kostnaderna. Stödet för juni och juli ges med maximalt 8 miljoner kronor per företag. Ansökan är öppen mellan den 19 oktober och 30 november 2020.

Stödet är godkänt av EU-kommissionen enligt det tillfälliga statsstödsramverket för Corona-relaterade stöd.

Regeringen arbetar vidare med möjligheten att även få statsstödsgodkännande, enligt ett annat ramverk som möjliggör större stöd, för ett stöd avseende juni-juli till det mindre antal företag som har fasta kostnader på en nivå som kan berättiga till stöd större än 8 miljoner kronor.

Förordning om omställningsstöd för maj–juli 2020

Perioderna augusti-oktober och november-december

Förlängningen av omställningsstödet för månaderna augusti till december kommer delas upp i två perioder där augusti, september och oktober utgör en period samt november och december en period.

Under perioden augusti-oktober kommer stöd kunna ges till företag som har haft ett omsättningstapp på minst 40 procent. För perioden november-december ska tappet ha varit minst 30 procent. Nivåerna på omsättningstappet är lägre jämfört med när regeringen aviserade att förlängningarna skulle införas. Det innebär att fler företag kommer kunna använda stödet.

Stödet ges som tidigare som en andel av företagets fasta kostnader, beroende på företagets procentuella omsättningstapp. Till följd av anpassningar till EU-kommissionens tillfälliga statsstödsriktlinjer för corona-relaterade stöd får stöd ges med maximalt 70 procent av de fasta kostnaderna. Undantag görs dock för små företag som får maximalt 75 procent av sina fasta kostnader ersatta i augusti, september och oktober samt upp till 90 procent i november och december. Med små företag avses företag som har färre än 50 anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger cirka 100 miljoner kronor per år (10 miljoner euro). I enlighet med statsstödsriktlinjerna ges stöd med maximalt 30 miljoner kronor per stödberättigat företag räknat perioden augusti 2020-februari 2021.

Regeringen arbetar för att ändringarna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt. I likhet med tidigare omställningsstöd krävs att förlängningen godkänns av EU-kommissionen innan reglerna får börja tillämpas. Målsättningen är att de nya reglerna ska träda i kraft i mitten av februari.

Pressmeddelande: Omställningsstödet förstärks för små företag

Pressmeddelande: Nu remitteras förslaget om förlängt omställningsstöd för augusti – december

Perioden januari-februari 2021

Den 19 december meddelade regeringen att omställningsstödet förlängs ytterligare med perioden januari-februari 2021. För att stöd ska beviljas för denna period krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 30 procent jämfört med samma månader 2019. Att tappet ska räknas jämfört med 2019 är kopplat till de riktlinjer EU-kommissionen presenterat för den här typen av statliga stöd.

Stödet ges som tidigare som en andel av företagets fasta kostnader, beroende på företagets procentuella omsättningstapp. Stöd ges med maximalt 70 procent av de fasta kostnaderna. Undantag görs dock för små företag som får upp till 90 procent av sina fasta kostnader ersatta. Med små företag avses företag som har färre än 50 anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger cirka 100 miljoner kronor per år (10 miljoner euro). I enlighet med statsstödsriktlinjerna ges stöd med maximalt 30 miljoner kronor per stödberättigat företag räknat perioden augusti 2020-februari 2021.

Regeringen arbetar för att ändringarna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt efter stödperiodens utgång. Målsättningen är ett ikraftträdande 1 mars 2021. I likhet med tidigare omställningsstöd krävs att förlängningen godkänns av EU-kommissionen innan reglerna får börja tillämpas.

Pressmeddelande: Omställningsstödet förstärks för små företag

Pressmeddelande: Till följd av nya restriktioner förlängs omställningsstödet för januari-februari och likviditetsstödet tidigareläggs